Açık kaynak yazılım (AKY), kaynak koduyla birlikte dağıtılan, orijinal haklarıyla kullanıma, değişikliğe ve dağıtıma açık hale getirilen yazılımdır. Kaynak kodu, yazılımın çoğu bilgisayar kullanıcısının asla görmediği parçasıdır; Bu, bilgisayar programcılarının bir programın veya uygulamanın nasıl davranacağını kontrol etmek için kullandığı koddur. Kaynak koduna erişimi olan programcılar, bir programa ekleme yaparak, onu değiştirerek veya düzgün çalışmayan kısımlarını düzelterek programı değiştirebilirler. AKY genellikle programcıların yazılımı kendi ihtiyaçlarına en iyi şekilde uyacak şekilde değiştirmelerine ve yazılımın nasıl dağıtılabileceğini kontrol etmelerine olanak tanıyan bir lisans içerir.
Kaynak kodunun serbestçe erişilebilir hale getirilmesi fikri, 1983 yılında MIT’de programcı olan Richard Stallman tarafından gayri resmi olarak kurulan bir ideolojik hareketten kaynaklandı. Stallman, yazılımın programcılar tarafından erişilebilir olması gerektiğine inanıyordu, böylece onu anlamak, öğrenmek ve geliştirmek amacıyla onu istedikleri gibi değiştirebileceklerdi. Stallman, GNU Kamu Lisansı adı verilen kendi lisansı altında ücretsiz kod yayınlamaya başladı. Yazılım oluşturmayı çevreleyen bu yeni yaklaşım ve ideoloji benimsendi ve sonunda 1998’de Açık Kaynak Girişimi’nin kurulmasına yol açtı.
Açık Kaynak Nasıl Çalışır ?
Açık kaynak kodu genellikle halka açık bir depoda saklanır ve herkese açık olarak paylaşılır. Kodu bağımsız olarak kullanmak veya genel projenin tasarımına ve işlevselliğine iyileştirmelere katkıda bulunmak için herkes depoya erişebilir.
OSS genellikle bir dağıtım lisansıyla birlikte gelir. Bu lisans, geliştiricilerin yazılımı nasıl kullanabileceğini, inceleyebileceğini, değiştirebileceğini ve en önemlisi dağıtabileceğini tanımlayan koşulları içerir. En popüler beş lisans şunlardır:
- MİT Lisansı
- GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) 2.0—bu daha kısıtlayıcıdır ve değiştirilen kodun kopyalarının kamu kullanımına sunulmasını gerektirir
- Apache Lisansı 2.0
- GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) 3.0
- BSD Lisansı 2.0
Kaynak kodu değiştirildiğinde, AKY, değiştirilenlerin yanı sıra ilgili yöntemleri de içermelidir. Lisans şartlarına bağlı olarak, bu değişiklikler sonucunda ortaya çıkan yazılımın ücretsiz olarak sunulması gerekebilir veya gerekmeyebilir.
Açık kaynaklı yazılımın artıları ve eksileri nelerdir?
Açık kaynaklı yazılımın artıları
- Açık kaynaklı yazılım ücretsizdir.
- Açık kaynak esnektir; geliştiriciler kodun nasıl çalıştığını inceleyebilir ve uygulamanın işlevsiz veya sorunlu yönlerinde kendi benzersiz ihtiyaçlarına daha iyi uyacak şekilde serbestçe değişiklik yapabilir.
- Açık kaynak kararlıdır; kaynak kodu herkese açık olarak dağıtılır, böylece kullanıcılar uzun vadeli projeleri için ona güvenebilirler çünkü kodun yaratıcılarının projeyi sonlandıramayacağını veya bakıma muhtaç hale gelmesine izin veremeyeceğini bilirler.
- Açık kaynak yaratıcılığı teşvik eder; programcılar yazılımı geliştirmek için önceden var olan kodları kullanabilir ve hatta kendi yeniliklerini ortaya çıkarabilirler.
- Açık kaynak, kaynak kodunu sürekli olarak değiştiren ve geliştiren yerleşik bir toplulukla birlikte gelir.
- Açık kaynak, yeni programcılar için harika öğrenme fırsatları sağlar.
Açık kaynaklı yazılımın eksileri
- Açık kaynağın kullanımı ve benimsenmesi, kurulumunun zorluğu ve kullanıcı dostu arayüzlerin eksikliği nedeniyle daha zor olabilir.
- Açık kaynak uyumluluk sorunları yaratabilir. Özel donanımı OSS ile programlamaya çalışırken genellikle yalnızca donanım üreticisinden temin edilebilen özel sürücülere ihtiyaç duyulur.
- Açık kaynak yazılım sorumluluk sorunları doğurabilir. Tamamen satıcı tarafından kontrol edilen ticari yazılımların aksine, açık kaynak nadiren herhangi bir garanti, sorumluluk veya ihlal tazminatı koruması içerir. Bu, AKY tüketicisini yasal yükümlülüklere uygunluğun sürdürülmesinden sorumlu kılar.
- Açık kaynak, kullanıcıların eğitilmesinde, verilerin içe aktarılmasında ve gerekli donanımın kurulmasında beklenmedik maliyetlere neden olabilir.